EGE PAMUÐU TEHLÝKEDE

Türkiye'nin önemli pamuk üretim merkezlerinden Söke'de pamuk ekili alanlarda ürün kaybýna yol açan "erken yaþlanma" salgýný üreticiyi paniðe düþürdü.

Söke Ziraat Odasý Baþkaný M. Kemal Kocabaþ, salgýnýn yüzde 40- 50 oranýnda ürün kaybýna yolaçabileceðini öne sürerken, bölgede incelemelerde bulunan uzmanlar 30 civarýnda bekledikleri ürün kaybýnýn laboratuvar sonuçlarýyla netleþebileceðini ifade ettiler. Söke Ziraat Odasý ve Ege Çiftçiler Derneði'nin giriþimleri sonucu Ege Üniversitesi ve Sofya Bilim Akademisi'nden gelen uzmanlar bölgede incelemelerde bulunup, toprak ve bitki örnekleri alarak laboratuvar çalýþmalarýna baþladý.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öðretim Üyesi Doç. Dr. Aynur Gürel, Söke Ovasý'nda pamukta yaygýnlaþan erken yaþlanma konusunda hastalýðýn 10 yýldýr kendini hissettirdiðini belirterek, " Ancak hastalýðýn Söke Ovasý'nda ani yaygýnlaþmasý bizi geniþ kapsamlý araþtýrmaya yöneltti.

Ürün kaybýnýn boyutlarýný laboratuvar araþtýrmasý sonuçlanýnca ortaya çýkaracaðýz.Çalýþmalarý 4-5 günü kadar tamamlayacaðýz." Söke Ziraat Odasý Yönetim Kurulu Baþkaný M. Kemal Kocabaþ, pamukta erken yaþlanma hastalýðýnýn, pamuk bitkisinin vaktinden önce yapraklarýný dökmesine neden olduðunu belirterek,þöyle konuþtu: "Yapraklarýn erken dökülmesi de kozalarýn güneþle direkt temasýna dolayýsýyla da kozanýn ya açýlmamasý ya da çok az açýlmasýna yolaçýyor. bu da ürün kaybýna neden oluyor. Yapraklarýn dökülmeye baþlamasý yüzünden bu sezon için önlem almak mümkün deðil.

Gördüðümüz kadarýyla Manisa hariç Ege Bölgesi'nin birçok yerinde ayný hastalýk var. Bu Ege pamukçusu için çok büyük bir tehdit. Çünkü zaten yüzde 35'e varan bir ekim daralmasý vardý. Bunun üzerine yüzde 40-50 verim kaybý yaþarsak pamukçu için çok kötü olur"


BU HABERLE ÝLGÝLÝ DÝÐER GELÝÞMELER

Haber listemize üye olup tarým sektöründeki haberlere, geliþtirici herkese açýk tartýþma platfomlarýna katýlabilirsiniz.
.
Mail adresinizi sol aþaðýya yazýn ve "Listeye Gir" butonuna týklayýn.
Karþýnýza gelecek sayfadaki formu eksiksiz doldurun.

Powered by ListBot

KISA KISA
>> Tarýmsal ürünlerde ihracat iadesi yardýmý
>> Mýsýr üreticileri bu yýl memnun
>> Çukobirlik, ürün alýmlarýnda fiyat arttýrýmý
>> Ýrlanda süper çilek yetiþtirdi
>> Kuraklýðýn etkilediði hayvan üreticilerine borç ertelemesi
>>
Ege Pamuðu tehlikede
>> Tarýmda destek ve proje uygulama birimi





ANA SAYFAYA DÖN



 
 
Copyright©1996-2000 Cine-Tarým A.Þ. Her hakký saklýdýr. Cine-Tarým A.Þ.'nin yazýlý izni olmaksýzýn hiçbir yazýlý ve görsel malzeme kýsmen ya da bütünüyle kullanýlamaz.